Esdeveniments

Cicle Temàtic: Genòmica i biodiversitat

Cicle Temàtic: Genòmica i biodiversitat

març 21, 2023 | Esdeveniments

Cicle de Conferències Visions de Ciència Genòmica i Biodiversitat

Del 17 d’abril al 19 de juny de 2023 a les Biblioteques de Barcelona.

Cicle coordinat per la Iniciativa Catalana per a l’Earth Biogenome Project

Descobrint els genomes 
Dilluns 17 d’abril, a les 18.30 h, a la Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert. A càrrec de Jèssica Gómez Garrido, investigadora del Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG).
El genoma és el conjunt d’instruccions genètiques d’un organisme. Tots els individus d’una mateixa espècie comparteixen una gran part del genoma, tot i que difereixen en altres parts. Amb el projecte CBP (Iniciativa Catalana per a l’Earth Biogenome Project), volem conèixer el genoma de totes les espècies que habiten el territori català, és a dir, el biogenoma català. En aquesta xerrada ens endinsarem en el procés de descoberta del llibre d’instruccions únic de cada espècie i veurem què podem fer un cop desxifrades aquestes instruccions. 

Adaptació al canvi climàtic? 
Dilluns 24 d’abril, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte. A càrrec de Cinta Pegueroles, investigadora de la Universitat de Barcelona i l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio). 
Al mar hi habiten organismes capaços de canviar l’ecosistema on es troben. Aquest és el cas de dos eriçons de mar que cohabiten a la Mediterrània (Arbacia lixula i Paracentrotus lividus). Es veuen afectades aquestes espècies pel canvi climàtic? Descobrirem la importància de tenir genomes de qualitat per a la conservació de les espècies.
 
Desxifrant la informació genètica dels aràcnids per revelar els secrets de la seda i altres biomaterials
Dilluns 8 de maig,  a les 18.30 h, a la Biblioteca El Clot – Josep Benet. A càrrec de Miquel A. Arnedo, catedràtic de la Universitat de Barcelona i director de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio).
Des de sempre, les aranyes, els escorpins i els seus parents han fascinat i horroritzat els humans a parts iguals. Tanmateix, aquests organismes són de gran importància per al benestar humà. N’hi ha que són verinosos o que transmeten malalties, però també n’hi ha que controlen plagues que malmeten els conreus o que sintetitzen biomaterials valuosos. Els avenços recents en la seqüenciació del genoma d’aquests organismes ens han obert les portes a entendre millor la diversitat i les adaptacions d’aquests animals fascinants.

Del coneixement tradicional a la seqüenciació del genoma: les plantes medicinals com a exemple 
Dilluns 15 de maig,  a les 18.30 h, a la Biblioteca Vila de Gràcia. A càrrec de Teresa Garnatje, investigadora de l’Institut Botànic de Barcelona (CSIC-Ajuntament de Barcelona).
El coneixement tradicional ens aporta una informació molt valuosa, que, si la utilitzem bé, ens pot servir per afrontar alguns dels reptes que se’ns plantegen en el camp de la salut. Cal tractar i analitzar la informació del passat amb les eines del present per encarar el futur amb èxit.

País petit (els mons microbians que ens envolten)
Dilluns 22 de maig,  a les 18.30 h, a la Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert. A càrrec de Javier del Campo, investigador de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF).
A la font, a la bassa, a la platja o al terra que trepitgem, a tots els racons del planeta, al teu barri, al teu poble, a casa teva o, fins i tot, a dins teu, hi ha infinits mons invisibles poblats per microorganismes. El microscopi i la genòmica són la nostra porta per conèixer aquests mons i la seva increïble diversitat. 

El genoma de la baldriga balear i la seva repercussió en la conservació de l’espècie
Dilluns 29 de maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte. A càrrec de Marta Riutort, investigadora de la Universitat de Barcelona i l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio).
Les baldrigues del gènere Puffinus són aus marines pelàgiques amenaçades que es distribueixen globalment. La taxonomia d’aquest grup ha estat objecte d’un debat intens durant les últimes dècades. L’ús de les eines genòmiques ha permès treure’n l’entrellat.

Mediterrani, punt calent de biodiversitat
Dilluns 12 de juny,  a les 18.30 h, a la Biblioteca El Clot – Josep Benet. A càrrec de Jordina Belmonte, presidenta de la Institució Catalana d’Història Natural i investigadora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB).
La conca mediterrània és considerada un dels punts calents de diversitat biològica més destacats del planeta. Avui en dia, el catàleg de les espècies eucariotes (animals, plantes, fongs i protists) dels territoris catalans inclou més de 26.000 espècies i subespècies. Actualment, s’està treballant en aquest catàleg: descobreix-ne tots els detalls.

La seqüenciació massiva per determinar l’estat de conservació dels hàbitats
Dilluns 19 de juny,  a les 18.30 h, a la Biblioteca Vila de Gràcia. A càrrec de Cesc Múrria, investigador de la Universitat de Barcelona i l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio).
Podem determinar la qualitat d’un hàbitat tenint en compte les espècies que hi viuen. La seqüenciació massiva d’ADN ambiental (com per exemple seqüenciar tot el material genètic que hi ha en una mostra d’aigua) ens permet detectar totes les espècies, fins i tot aquelles més difícils de veure. Analitzem el cas de la Ricarda i altres llacunes del delta del Llobregat que ens serviran de mostra.

Segueix i comenta aquest cicle amb #VisionsCiència #Biogenoma
Accés lliure fins a exhaurir places (cabuda limitada).