Notícies

Diversitat i connectivitat de les comunitats aquàtiques del delta del Llobregat

Diversitat i connectivitat de les comunitats aquàtiques del delta del Llobregat

gen. 25, 2023 | Notícies

Aquest desembre ha començat un nou estudi que té per objectiu conèixer la diversitat i connectivitat de les comunitats aquàtiques del delta del Llobregat

El delta del Llobregat és el segon sistema deltaic més important de Catalunya, després del delta de l’Ebre. Tot i ser un ecosistema fortament urbanitzat, les seves llacunes i zones aigualoses litorals són punts de gran interès biològic per l’especial diversitat que presenten els seus sistemes naturals. Al mateix temps es tracta d’un ecosistema amenaçat per projectes urbanístics com la potencial ampliació de l’aeroport del Prat, que destruirà l’espai natural de la Ricarda ―paratge d’interès ecològic amb diverses figures catalanes, espanyoles i europees de protecció mediambiental.

Un nou estudi finançat per la Iniciativa Catalana per a l’Earth Biogenome Project i l’Institut d’Estudis Catalans permetrà conèixer la diversitat i la connectivitat de les comunitats de bacteris, zooplàncton i macroinvertebrats aquàtics entre els diferents punts d’aigua del delta del Llobregat, incloent-hi l’emblemàtica llacuna de la Ricarda.

Aquest estudi emprarà una nova tècnica de seqüenciació de nova generació com és l’estudi del DNA ambiental (eDNA). Una tècnica innovadora que consisteix a seqüenciar totes les espècies i restes d’aquestes que es troben a l’ambient, ja sigui per mitjà de mostres d’aigua o de sediments, i que permet identificar totes les espècies que habiten en un entorn.

Es tracta d’un projecte coordinat entre diferents centres de recerca: la Universitat de Barcelona (UB), l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio), l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC).