Notícies

L’ADN dels primats revela aplicacions per a la salut humana

L’ADN dels primats revela aplicacions per a la salut humana

juny 12, 2023 | Notícies

Els genomes de 233 espècies de primats revelen característiques clau de l’evolució dels humans, les malalties humanes i la conservació de la seva biodiversitat. L’Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF), la Universitat Pompeu Fabra, Illumina i la Facultat de Medicina de Baylor han liderat un número especial de Science, un dels pocs produïts des del nostre territori.

  • Els estudis han seqüenciat el genoma de més de 809 individus de 233 espècies de primats, cobrint gairebé la meitat de totes les espècies de primats existents a la Terra, amb l’estudi de restes fòssils i multiplicant per quatre el nombre dels genomes de primats disponibles fins ara.
  • Han obtingut nova informació sobre la diversitat genètica i la filogènia dels primats.
  • Han identificat mutacions genètiques que podrien ser responsables de moltes malalties humanes.

L’estudi proporciona nova informació sobre la diversitat genètica i la filogènia dels primats, important per comprendre i conservar la diversitat de les espècies més properes a la nostra. De la mateixa manera, identifica una nova manera de trobar mutacions genètiques que podrien ser responsables de moltes malalties humanes.

Cal destacar que 8 de cada 10 d’aquests 809 genomes (86% dels gèneres de primats) han estat seqüenciats al Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG) de Barcelona.

Arbre filogenètic dels primats. Crèdit: Lukas Kuderna
D’esquerra a dreta:  Tomàs Marquès-Bonet, Alejandro Valenzuela, David Juan, Esther Lizano i Arcadi Navarro. Investigadors de l’IBE – UPF que han participat en els estudis. Crèdit: IBE i UPF.

Articles de referència:

Kuderna, L.F.K et al., ‘A global catalog of whole-genome diversity from 233 primate species’ Science. May, 2023. DOI: 10.1126/science.abn7829

Sorensen, E, et al., ‘Genome-wide coancestry reveals details of ancient and recent male-driven reticulation in baboons’ Science. May 2023. DOI: 10.1126/science.abn8153

Gao, H, et al., ‘The landscape of tolerated genetic variation in humans and primates’ Science. May 2023. DOI: 10.1126/science.abn8197