Notícies

El genoma revela que les dues poblacions de tritó del Montseny estan separades des de fa 111.000 anys

El genoma revela que les dues poblacions de tritó del Montseny estan separades des de fa 111.000 anys

des. 12, 2022 | Notícies

El programa Life Tritó Montseny, impulsat per la Diputació de Barcelona amb el suport d’altres administracions i organitzacions com la Generalitat, la Diputació de Girona, Forestal Catalana o el Zoo de Barcelona, s’ha tancat aquest mes de desembre després de sis anys d’actuacions amb una jornada tècnica a Seva (Osona), en què s’ha fet balanç de les accions i els estudis duts a terme durant tot aquest temps amb el suport econòmic europeu.

El programa s’ha centrat en diversos aspectes relacionats amb la recerca, la divulgació i ha permès fer intervencions al territori per a conservar l’amfibi més amenaçat d’Europa, el tritó del Montseny.

La seqüenciació del genoma d’aquesta espècie ha estat una de les accions dutes a terme amb l’objectiu d’assegurar-ne la conservació genètica i consolidar el bon funcionament dels centres de cria.

L’Adrián Talavera, investigador de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), explica que, tot i que les poblacions oriental i occidental es troben separades només per 5 o 6 quilòmetres de distància, aquestes s’han mantingut sense contacte des de fa 111.000 anys: «Són més diferents del que caldria esperar per la distància».

Això passa perquè, a diferència del tritó del Pirineu, el del Montseny necessita estar sempre en contacte amb l’aigua. Això fa que la distància real entre les dues poblacions sigui d’uns 32 quilòmetres perquè, per entrar en contacte, els tritons haurien de desplaçar-se seguint el curs dels afluents de la Tordera on viuen, que és una distància descomunal per a ells.

En el marc del programa Life, s’ha estudiat la mobilitat dels tritons i s’ha vist que és molt reduïda, la majoria entre 0 i 10 metres. «Són molt sedentaris», va afirmar Albert Montori, que va presentar els resultats del seguiment intensiu (2018-2022) d’una població oriental de tritó del Montseny, que s’ha fet en un tram de 150 metres de torrent dividit en 15 subtrams de 10 metres.

Amb els estudis del genoma, també s’ha determinat que el tritó del Montseny i el tritó del Pirineu van deixar d’estar en contacte fa 1,7 milions d’anys. Això va fer que els dos grups anessin evolucionant fins a convertir-se en dues espècies diferents.

Fotografia: Adrián Talavera

Llegiu aquí la notícia completa publicada al diari El 9 Nou.cat.