Notícies

La genòmica revela les claus de la vida eterna de la «medusa immortal»

La genòmica revela les claus de la vida eterna de la «medusa immortal»

ag. 30, 2022 | Notícies

Investigadors de la Universitat d’Oviedo han descobert algunes claus que permeten revertir l’envelliment a la medusa immortal, de nom científic Turritopsis dohrnii, gràcies al seu genoma.

Aquest animal és capaç de revertir el procés habitual d’envelliment i mort retornant a l’estadi larvari i recomençar una nova vida.

L’equip ha seqüenciat el genoma de la T. dohrnii i el de la seva parenta directa, la Turritopsis rubra (sense capacitat de revertir l’envelliment), i ha identificat els gens que diferencien aquest procés en una espècie i en l’altra. Es tracta de gens que augmenten l’eficiència en la replicació del DNA i la reparació de possibles danys en el material genètic. Tanmateix, potencien el manteniment dels telòmers, mecanisme de protecció que es troben als extrems dels cromosomes, que es van escurçant a mesura que l’organisme envelleix. També s’han trobat diferències en gens relacionats amb la comunicació intercel·lular i la reducció de l’ambient oxidatiu, que provoca l’envelliment de les cèl·lules.

Finalment, han observat un augment de l’expressió de gens relacionats amb la pluripotència cel·lular i una disminució de l’expressió de gens relacionats amb la via Polycomb de regulació epigenètica. Això permet que cèl·lules diferenciades en l’organisme adult tornin a l’estat de cèl·lules pluripotents. Així, poden generar qualsevol tipus de cèl·lula en el nou organisme.

Maria Pascual-Torner, primera autora de l’estudi, explica que és un procés complex i que els diversos mecanismes actuarien de forma conjunta.

Llegiu aquí l’article complet publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences.