Notícies

La baldriga balear i la mediterrània, una sola espècie

La baldriga balear i la mediterrània, una sola espècie

des. 12, 2022 | Notícies

Fa anys es va suggerir que la baldriga balear i la mediterrània podrien ser espècies independents. Ara un nou estudi basat en dades genòmiques recomana agrupar-les de nou.

Les baldrigues del gènere Puffinus són aus marines pelàgiques amenaçades que es distribueixen globalment. A causa de l’estat morfològic notable, el grup ha estat objecte d’un intens debat taxonòmic durant les últimes tres dècades.

Un nou estudi liderat per la Universitat de Barcelona ha avaluat les relacions filogenètiques i l’estructura poblacional de les baldrigues del gènere Puffinus,prestant especial atenció als límits entre les diferents espècies.

L’estudi ha conclòs que la baldriga balear (Puffinus mauretanicus) i la mediterrània (Puffinus yelkouan) s’haurien de considerar la mateixa espècie, encara que es troben en procés d’especiació. La previsió és que al ritme de declivi actual, la baldriga balear es trobi extinta en seixanta anys. Sigui espècie o subespècie, cal considerar-la com una unitat significativament evolutiva en projectes prioritaris de conservació de la biodiversitat.

Els autors i les autores del treball destaquen el potencial de les dades genòmiques per a resoldre les incerteses taxonòmiques, que poden ajudar a centrar les accions de gestió en els tàxons rellevants, encara que no coincideixin necessàriament amb el rang taxonòmic de les espècies.

Llegiu aquí l’article complet publicat a la revista Molecular Phylogenetics and Evolution.

Vegeu també:

Tota la informació del seu genoma disponible al portal de dades de la CBP

La baldriga balear, la primera espècie seqüenciada sota el paraigua de la CBP