Convocatòries d'ajuts

Primera convocatòria de seqüenciació de genomes de les espècies eucariotes del territori català

Primera convocatòria de seqüenciació de genomes de les espècies eucariotes del territori català

juny 17, 2020 | Convocatòries d'ajuts

Introducció

Cal fer un esforç a escala mundial per a revertir o controlar l’impacte de l’activitat humana en la biosfera i mantenir la biodiversitat. L’objectiu de l’Earth BioGenome Project (EBP) és obtenir la seqüència del genoma de totes les espècies (eucariotes) que habiten la Terra. Aquesta seqüència constitueix la base genètica de la biodiversitat. Aquest projecte contribuirà també a conèixer millor la biologia, l’ecologia i l’evolució i farà possibles avenços en l’agricultura, la medicina i les indústries basades en la vida. L’EBP ha de comptar necessàriament amb les societats i les persones d’arreu, que són les que han acumulat el coneixement del seu entorn natural al llarg de generacions. La SCB, l’IEC i la ICHN volen contribuir a aquesta iniciativa liderant el projecte de seqüenciació del genoma de les espècies eucariotes que habiten els Països Catalans.

La SCB obre aquesta convocatòria per a finançar projectes pilot de seqüenciació genòmica en el marc d’aquest projecte.

Cadascun dels projectes podrà rebre un finançament de fins a 10.000 €, que es podran destinar a treball de camp, catalogació, seqüenciació genòmica, acoblament i anotació. Totes les espècies eucariotes que es troben en el territori català són susceptibles de ser considerades, però tindran prioritat les espècies endèmiques o amenaçades, o aquelles amb un interès particular, ja sigui des del punt de vista científic (posició taxonòmica) o d’aplicació (en l’agricultura o la biotecnologia, per exemple).

El resultat del projecte ha de ser l’assemblatge del genoma, que haurà de complir amb els estàndards de l’EBP o els seus projectes afiliats, excepte els genomes d’espècies poc usuals.

Com participar en la convocatòria i termini de presentació

Heu d’enviar la vostra sol·licitud (extensió: 1 pàgina; mida mínima de lletra: cos 10), escrita en anglès, a scb@iec.cat abans del 25 de juliol del 2020, a les 12 h.

El format és lliure, però les sol·licituds han de ser concises i estructurades en tres parts:

Part 1. Descripció de l’equip i contribucions principals, incloent-hi un màxim de tres publicacions rellevants.

Part 2. Justificació de les espècies d’interès.

Part 3. Descripció de les metodologies i pla d’assemblatge del genoma, i finançament sol·licitat. Si el projecte serà cofinançat amb altres fonts, si us plau especifiqueu les altres fonts i la quantitat de cofinançament.

Avaluació

Un equip internacional d’investigadors avaluarà les sol·licituds i, conjuntament amb la presidenta de la SCB, la presidenta de la ICHN i el president de l’IEC, prioritzaran els projectes que siguin més viables des del punt de vista tècnic i que s’alineïn millor amb la diversitat i les prioritats globals de la contribució catalana a l’EBP.

Informe

Tots els projectes finançats hauran de presentar una memòria econòmica i científica de format lliure en el termini d’un any des de la resolució d’aquesta convocatòria. L’assemblatge del genoma i les dades sense tractar s’hauran de publicar en repositoris públics.